Boogschieten in het openbaar?

Hier kan je van alles kwijt, over handboogschieten.

Boogschieten in het openbaar?

Post Number:#1  Berichtdoor Sahar » 02 maart 2016 21:47

ik ben van mijn vereniging afgegaan en schiet nu in mijn tuin. Het probleem is dat mijn tuin niet zo heel erg groot is, en ik bij een lekker weertje wel wat vrijer wil schieten. Ik heb zelf een 75x75cm doel. Mijn pijlen hebben geen snijvlak en zijn 5,5mm. Als ik nou eens in het bos of een weiland, waar vrijwel niemand loopt, ga schieten, is de kans dan groot dat ik aangehouden word? Ik ga natuurlijk niet met kant en klare boog op straat lopen. Ik doe hem altijd in mijn boogtas en mijn pijlen in de pijlentas. Ik wil erg graag gaan schieten in een bos/grasveld waar ik zeker weet dat ik niets raak, er gaat niet iemand zomaar voor je doel staan als je van max 10m afstand schiet. :denk:

Bedankt
Avatar gebruiker
Sahar
Aspirant E Klasse
 
Berichten: 9
Geregistreerd op: 26 okt 2015 14:07
Heeft bedankt: 0
Heeft bedankjes: 0
Online: 1h 52m 30s
Geslacht: Niet gespecificeerd

Re: Boogschieten in het openbaar?

Post Number:#2  Berichtdoor pokodada » 02 maart 2016 22:25

Zo af en toe duiken er vragen op in de categorie "doorlopend abonnement"... :denk:

Je hebt te maken met de wisselwerking tussen regels enerzijds, en perceptie van het publiek anderzijds. Publiek, dat kan ook de eigenaar van het terrein zijn. Een handboog is formeel geen wapen, maar de gemiddelde burger weet dat niet. Ik heb ooit een paar studentikoze types gezien die het nodig vonden om midden in een klein stadsplantsoen even keihard wat golfballetjes weg te tikken. Formeel geen wapengebruik, maar oom agent heeft de heren wel even op de bon geslingerd. En zo zijn er nog wel wat sportartikelen te verzinnen waar de gemiddelde burger een onrustig gevoel bij krijgt.

Schiethallen en afgeschermde buitenbanen zijn er niet voor niets. Sommige handboogverenigingen hebben een riante "achtertuin", al dan niet met een permanent 3D-parcours. Misschien kun je van een bevriende boer een stuk weiland lenen; als er minstens 400 meter ruimte is, prima. Voor de rest zijn er de facto vrij weinig openbare terreinen over, in de zin dat iedereen daar zomaar vrij kan gaan schieten.

Hou ook het imago van de handboogsport in het algemeen in de gaten. Een enkel incident (bv. alleen al gesignaleerd worden) kan het voor heel veel medeschutters verpesten.

Wat die pijlpunten betreft... in een ander recent topic heb ik het gebruik van blunts onder de aandacht gebracht. Mocht je toch ergens een stuk terrein kunnen gebruiken, overweeg dan pijlen met blunts. Als doel neem je een oude, half leeggelopen voetbal of strandbal, een jute zak met oude lappen of een groot blok schuimrubber. Die blunts zien er een beetje lullig uit, en laat dat in dit geval nou net de bedoeling zijn. Best lollig schieten met die dingen, zeker als je een relatief zacht doel gebruikt. Als je mist dan gaat de pijl een paar keer over de kop, in plaats van spoorloos in het gras te verdwijnen.
Avatar gebruiker
pokodada
Senior E Klasse
 
Berichten: 385
Afbeeldingen: 0
Geregistreerd op: 22 apr 2008 23:42
Woonplaats: Zompelandsche Buytenwijck
Heeft bedankt: 2
Heeft bedankjes: 25
Online: 3d 13h 31s
Geslacht: Man
Ik schiet graag: Samick Outlander

Re: Boogschieten in het openbaar?

Post Number:#3  Berichtdoor Nance » 04 maart 2016 14:28

Getsiederrie! In het openbaar.....!

Je kan vaak aan een boer vragen of je op zijn land mag. Let op dat je geen pijlpunten verliest.
Avatar gebruiker
Nance
Aspirant D Klasse
 
Berichten: 17
Geregistreerd op: 10 jun 2015 09:25
Heeft bedankt: 6
Heeft bedankjes: 1
Online: 3h 33m 40s
Geslacht: Vrouw
Ik schiet graag: raak

Re: Boogschieten in het openbaar?

Post Number:#4  Berichtdoor Grimlock » 05 maart 2016 20:00

Kort gesteld:
- Zonder toestemming van de eigenaar van de grond mag het zeker niet en kun je op bepaalde manieren strafbaar zijn (nog zonder het over schieten zelf te hebben). Dat geldt ook op openbaar terrein/bossen, wat veelal eigendom is van de overheid, Staatsbosbeheer etc.
- Als je 'in de vrije natuur' gaat schieten is er een kans dat het wordt beschouwd als stropen (die kans is klein als er een doelpak staat, maar als je zomaar met pijlen door een bos wandelt...)
- Er kan sprake zijn van specifieke verboden in de plaatselijke verordering waardoor het überhaupt niet mag.
- Afhankelijk van de context/omstandigheden is er een kans dat je boog als wapen wordt beschouwd.
- In een aantal van bovenstaande gevallen is er een kans dat je boog beslag wordt genomen, waarbij het de vraag is of je die ooit nog terugkrijgt.
- Wat er ook gebeurt, je bent niet verzekerd.

Een aantal van deze zaken geldt overigens ook wanneer je op eigen terrein schiet.

Overigens vind ik het persoonlijk niet verantwoord wanneer iemand in een woonwijk in een tuin schiet, al helemaal zonder hoge schietwal, vangnetter etc. (Het is iets anders als je binnen in een schuur of onder een overdekking schiet). Ik weet dat het gebeurt, maar ik heb letterlijk pijlen totaal onverwachte kanten op zich schieten bij het afketsen op een doelpak of bij materiaalpech. Ook bij lichte bogen op korte afstand. De kans dat het gebeurt is zeer klein, maar dan kunnen er echt rare dingen gebeuren. Denk aan een ruit die sneuvelt bij de buren, een pijl die op een afstand van minder dan 5 meter toch over een hek van meer dan 5 meter gaat, een vizier vergeten te verzetten waardoor een pijl ver over het doelpak vliegt etc. Allemaal al gebeurd...
Avatar gebruiker
Grimlock
Senior D Klasse
 
Berichten: 422
Geregistreerd op: 16 dec 2007 18:40
Heeft bedankt: 0
Heeft bedankjes: 14
Online: 5d 14h 48m 14s
Geslacht: Niet gespecificeerd
Ik schiet graag: Compound (Indoor/Veld/3D/Outdoor) en Ruiterboog

OGIO Eindhoven


Keer terug naar Allerlei

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron