Draad over een boom schieten met een handboog

Heb je vragen over welk schiet materiaal je het beste kan kiezen?

Draad over een boom schieten met een handboog

Post Number:#1  Berichtdoor henryhpsd » 18 feb 2016 15:19

Hallo !

Voor een andere hobby wou ik graag een pijl en boog gaan gebruiken.

Die hobby is "radio"
zelf vind ik het prachtig om bijvoorbeeld met de kayak naar een eilandje te peddelen en dat eilandje in de lucht te brengen...zodat anderen weer een "speldje" op hun kaart kunnen prikken.
Super mooie hobby ! je kan over de hele wereld verbindingen maken etc...als ik daarover begin word het een lang verhaal lol.

Een voorbeeld:
http://www.delta-xray.net/redir.php?URL ... 038_1.html
(nee daar staan geen bomen hihi)

Wat wil ik:
Graag wou ik weten of het mogelijk is om een pijl en boog te gebruiken om een draad over een boom te schieten ?
Hieraan bevestig ik dan een lange koperdraad zodat ik die omhoog kan trekken.
Die draad functioneert als antenne.

Welk materiaal moet ik dan hebben ? en is dat het voor de leek een beetje te doen om zo'n pijl een +/- 30 meter over een boom te schieten ?
Het liefst iets wat ook "opvouwbaar is" ivm de kayak.
Verder hoeft het hij niets te doen...echt precisie werk lijkt het me ook niet...maar ik weet er niets van.

Alvast bedankt voor de eventuele antwoorden.

vr. gr,

Henry
Avatar gebruiker
henryhpsd
Beginner
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: 18 feb 2016 09:34
Heeft bedankt: 0
Heeft bedankjes: 0
Online: 21m 29s
Geslacht: Niet gespecificeerd

Re: Draad over een boom schieten met een handboog

Post Number:#2  Berichtdoor ThomVis » 19 feb 2016 14:12

Zoek eens naar bowfishing. Hier wordt een dunne draad vanaf een spoel afgewonden als de pijl geschoten wordt. Met die draad wordt de pijl+vis weer naar de shutter toe getrokken.
Over de boog. Met een simpele boog met een wat lagere trekkracht kan je al een aardig eind komen. Verkijk je niet op de hogere trekkracht als je niet getraind bent in het boogschieten, onder beginnende boogschutters is een te zware boog een belangrijke oorzaak voor blessures. Een zogenaamde take-down (limbs + riser) boog kan je in een wat grotere rugzak gewoon meenemen, je moet hem voor gebruik even in elkaar zetten. Voor een gemiddelde volwassene zou je voor een 24" middenstuk (Wat is jouw schrijfhand? Dat is dan RH of LH) en latten van 68" en 20 pounds gaan.
Avatar gebruiker
ThomVis
Kadet C Klasse
 
Berichten: 144
Geregistreerd op: 22 apr 2012 08:37
Woonplaats: Den Haag
Heeft bedankt: 0
Heeft bedankjes: 12
Online: 2d 16h 34m 27s
Geslacht: Man
Ik schiet graag: Recurve target

Re: Draad over een boom schieten met een handboog

Post Number:#3  Berichtdoor pokodada » 20 feb 2016 11:34

ThomVis schreef:Hier wordt een dunne draad vanaf een spoel afgewonden als de pijl geschoten wordt.


Op een Amerikaans forum over bowfishing (adres heb ik niet meer) zag ik een foto van een vent die dacht dat je gewoon het draadje aan de achterkant van de pijl moet vastmaken. Bij het afschieten van een pijl gebeurt er in die paar microseconden van alles, en in dit geval sloeg het draadje zich vast om de pees van de boog. Het gevolg was dat die pijl al bungee-jumpend terugstuiterde naar de schutter. De nok liet een stempeltje in zijn voorhoofd achter waar hij nog lang van heeft kunnen nagenieten. Nou, dat had dus veel erger kunnen afgelopen.

Bij dat bowfishing wordt er meestal een pijl zonder veren gebruikt, en de pijl is voorzien van een busje wat om de schacht kan schuiven. Ter hoogte van de nok zit er een vaste verdikking op de schacht, zodat dat busje er niet zomaar af schuift. Het is een speciaal handigheidje om die lijn aan het busje vast te zetten. De idee achter deze techniek is dat voor het schot het busje vlak bij de (harpoen)punt zit. Zodra de pijl de boog verlaat schuift de schacht door het busje, het busje stopt bij de verdikking en de pijl kan dan veilig de draad van de spoel afwikkelen.

Even een ander punt: een pijl over een boom schieten is m.i. wel even schieten dan gewoon over een muurtje, vanwege de takken die naar alle kanten groeien. Je moet dus met een vrij ruime curve over die boom heen schieten; ik kan me voorstellen dat anders die pijl inclusief snoer in de takken verward raakt. En zie 'm daar maar weer uit te krijgen... Het snoer moet natuurlijk superglad zijn, maar ook heel erg sterk omdat je zo af en toe behoorlijk moet sjorren om er beweging in te krijgen. Het lijkt me een leuke uitdaging.

Bij deze nog een paar linkjes over hoe je de lijn aan de pijl vastmaakt, in de categorie "fijn dat andere mensen er alvast over hebben nagedacht". O ja, een "bowline knot" heet bij ons een paalsteek. Als je deze filmpjes bekeken hebt, zal YouTube waarschijnlijk nog maandenlang met aanvullende suggesties komen, as usual.

How to tie in a bowfishing arrow using the AMS Safety Slide
how to tie knot on a bowfishing arrow (eerste minuut overslaan...)
Archery Tip of the week | Bowfishing - How to build a bow fishing arrow
Avatar gebruiker
pokodada
Senior E Klasse
 
Berichten: 388
Afbeeldingen: 0
Geregistreerd op: 22 apr 2008 23:42
Woonplaats: Zompelandsche Buytenwijck
Heeft bedankt: 2
Heeft bedankjes: 26
Online: 3d 13h 32m 30s
Geslacht: Man
Ik schiet graag: Samick Outlander

Re: Draad over een boom schieten met een handboog

Post Number:#4  Berichtdoor henryhpsd » 20 feb 2016 12:55

Hallo !

Super bedankt voor de nuttige informatie !

Hier kan ik mee uit de voeten.

Vr. Gr.

Henry
Avatar gebruiker
henryhpsd
Beginner
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: 18 feb 2016 09:34
Heeft bedankt: 0
Heeft bedankjes: 0
Online: 21m 29s
Geslacht: Niet gespecificeerd

Re: Draad over een boom schieten met een handboog

Post Number:#5  Berichtdoor marcovp » 22 feb 2016 10:18

Hoi Henry,

Leuk als hobby's elkaar zo raken. Zo kom je mensen dan ineens weer op een ander forum tegen.

De tips over het bowfishing zijn al gegeven en dat lijkt me inderdaad de beste optie. Ik heb hier al verschillende keren voorbeelden van gezien dus het zou moeten kunnen werken. Met een lichte boog van een pond of 20/25 zou je een heel eind moeten kunnen komen. Let wel even op de regelgeving. Als je met een boog met bowfishing uitrusting in je kano wordt gezien je mogelijk wat uit te leggen hebt. Nu zijn eilandjes vaak wat meer afgelegen en is de kans dat je gezien wordt kleiner, maar aan de andere kant wordt er in waterrijke gebieden ook wel redelijk gecontroleerd. Zo ben ik in de Biesbosch een keer aangesproken door een controleur van Sportvisserij Nederland. Hij controleerde op illegaal vissen maar nam en passant ook de controle op wildkamperen mee. Gelukkig lag de tent al in de kano :D
Avatar gebruiker
marcovp
Aspirant E Klasse
 
Berichten: 9
Geregistreerd op: 05 jan 2016 16:18
Heeft bedankt: 0
Heeft bedankjes: 1
Online: 5h 11m 12s
Geslacht: Niet gespecificeerd

Re: Draad over een boom schieten met een handboog

Post Number:#6  Berichtdoor pokodada » 22 feb 2016 20:56

henryhpsd schreef:Zo ben ik in de Biesbosch een keer aangesproken door een controleur van Sportvisserij Nederland. Hij controleerde op illegaal vissen maar nam en passant ook de controle op wildkamperen mee.


Ja ja, Nederland wordt steeds meer een land van drammers. Maar je kunt natuurlijk ook pro-actief op de beeldvorming inspelen. Als die pijlen van harpoenpunten zijn voorzien dan heb je wel iets uit te leggen. Maar als het er alleen om gaat dat er een draadje wordt gespannen, vraag dan bij de handboogwinkel om er geen standaard veldpunten op te plakken, maar blunts. Dat zijn dikke rubberen doppen; meestal worden ze gebruikt voor "roving marks", een soort vrije variant van veldschieten. Het ziet er een beetje uit als de pijltjes van kleine Hiawatha in de Donald Duckstrips, maar het is beslist geen speelgoed. Een extra voordeel is dat de pijl niet zo snel vast komt te zitten als je hoog in het gebladerte een tak raakt; de pijl ketst dan af.

O ja... Blunts worden door sommige jagers (buitenland!) gebruikt om kleinwild knock-out te schieten. Als je een controleur tegenkomt, dan is er een redelijke kans dat hij van deze toepassing niet op de hoogte is. Mocht hij wel zijn huiswerk hebben gedaan, dan kun je toch nog je verhaal wat geloofwaardiger neerzetten. De rest van je bagage, zoals de radiospullen en een zendvergunning, lijkt me dan ook wel een overtuigende onderbouwing.
Avatar gebruiker
pokodada
Senior E Klasse
 
Berichten: 388
Afbeeldingen: 0
Geregistreerd op: 22 apr 2008 23:42
Woonplaats: Zompelandsche Buytenwijck
Heeft bedankt: 2
Heeft bedankjes: 26
Online: 3d 13h 32m 30s
Geslacht: Man
Ik schiet graag: Samick Outlander


Keer terug naar Materiaalkeuze

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron